Fazolková polévka je snadná na přípravu a dokáže dobře zasytit. Tento druh polévky je vhodný nejen na zimní chladné období. Chutná skvěle.
Ingredience:
kousek másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 litr vývaru nebo vody
450 g mražených zelených fazolek
450 g brambor
mletý černý pepř
sůl
2 lžíce nakrájeného kopru
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce octa 8%
250 g smetany 33%
Postup:
- V hrnci rozpustíme kousek másla, přidáme 1 lžíci hladké mouky a minutu za stálého míchání pozvalna smažíme. Poté přilijeme 1 l vývaru nebo vody a mouku důkladně rozmícháme metličkou.
- Přidáme 450 g mražených zelených fazolek, 450 g nakrájených brambor na kostky, mletý černý pepř, sůl, a vaříme brambory a fazolky do měkka.
- Nakonec přidáme 2 lžíce nakrájeného kopru, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce octa 8%, 250 g smetany ke šlehání 33%, popřípadě polévku dosolíme a vaříme ještě 3 minuty.
Tipy:
Při podávání polévku dozdobíme větvičkami čerstvého kopru.
Kromě mražených fazolek můžeme samozřejmě použít i fazolky čerstvé.
Video receptuMnožství octa je v receptu pouze přibližné, protože každý má rád polévku jinak kyselou.