Hrachová kaše ze žlutého půleného hrachu má tu výhodu, že se hrách nemusí namáčet předem. Příprava hrachové kaše je tak velice jednoduchá. Navíc se jedná o vynikající jídlo na kterém si opravdu pochutnáte.
Ingredience:
400 g žlutého půleného hrachu
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 lžička soli
5 prolisovaných stroužků česneku
mletý pepř
2 lžičky sušené majoránky
párky nebo klobásy
olej
vejce
sůl
mletá sladká paprika
kyselá okurka
Postup:
- 400 g propláchnutého půleného žlutého hrachu zalijeme vodou a dáme vařit. Hrách bych měl být pořád trochu potopený (cca 1 cm vody nad hrachem).
- Ve 150 ml vody důkladně rozmícháme 1 vrchovatou lžíci hladké mouky.
- Rozmíchanou vodu s moukou nalijeme k hrachu když je téměř měkký a vaříme ještě 5 minut.
- Poté přidáme 1 lžičku soli, 5 prolisovaných stroužků česneku, mletý pepř, 2 lžičky majoránky a vaříme ještě 5 minut. Pozor, kaše po vychladnutí ještě zhoustne.
- Párky nebo klobásy osmažíme na oleji.
- Vejce osmažíme na oleji, osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou.
- Podáváme společně hrachovou kaši, párky, vejce a kyselou okurku.
Tipy:
Mouku je důležité vždy alespoň 10 minut převařit.
Kaši připravujeme trochu řidší, protože po vychladnutí hodně zhoustne.
Video receptuKromě párků a klobás můžeme na pánvi osmažit například i nakrájený gothaj na kolečka.