Jednoduchá koprová omáčka podávaná s vejci a brambory jejíž příprava zabere jen chvíli. Kopr můžeme použít buď čerstvý ze zahrádky nebo mražený.
Ingredience:
1 kg brambor
4 vejce
60 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 litr mléka
1 menší lžička soli
2 lžíce cukru krupice
3 lžíce octa 8%
200 ml smetany ke šlehání 31%
2 lžíce nakrájeného kopru
Postup:
- Oškrábané brambory nakrájíme na větší kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Poté je scedíme.
- Čtyři vejce zalijeme studenou vodou, pomalu přivedeme k varu a vaříme od bodu varu přesně 10 minut. Poté je scedíme a necháme vychladnout.
- Rozpustíme 60 g másla, přidáme 2 plné lžíce hladké mouky a 30 vteřin za stálého míchání smažíme.
- Poté přilijeme 1 litr mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 15 minut. Omáčka se musí míchat jinak se mléko připálí !!!
- Po 15 minutách vaření přidáme 1 menší lžičku soli, 2 lžíce cukru krupice, 3 lžíce octa 8% a vše důkladně rozmícháme. Poté přidáme 200 ml smetany ke šlehání 31%, zamícháme a vaříme ještě 5 minut.
- Nakonec vmícháme 2 lžíce nakrájeného čerstvého kopru a vaříme už jen 1 minutu.
- Podáváme společně vařené brambory, vejce a koprovou omáčku.
Tipy:
Při servírování vejce ještě ozdobíme kousky kopru.
Poměr ingrediencí v receptu je pouze přibližný, protože každý má rád koprovou omáčku jinak kyselou a sladkou.
Video receptuPřílohové brambory kupujeme vždy varný typ A, které se jen tak nerozvaří.