Koprová omáčka s vajíčkem a bramborem

Koprová omáčka s vajíčkem a bramborem
Koprová omáčka s vajíčkem a bramborem


Jednoduchá koprová omáčka podávaná s vejci a brambory jejíž příprava zabere jen chvíli. Kopr můžeme použít buď čerstvý ze zahrádky nebo mražený.

Ingredience:

  • 1 kg brambor

  • 4 vejce

  • 60 g másla

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 litr mléka

  • 1 menší lžička soli

  • 2 lžíce cukru krupice

  • 3 lžíce octa 8%

  • 200 ml smetany ke šlehání 31%

  • 2 lžíce nakrájeného kopru

Postup:

  • Oškrábané brambory nakrájíme na větší kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Poté je scedíme.Vařené přílohové brambory recept
  • Čtyři vejce zalijeme studenou vodou, pomalu přivedeme k varu a vaříme od bodu varu přesně 10 minut. Poté je scedíme a necháme vychladnout.Vařená vejce recept
  • Rozpustíme 60 g másla, přidáme 2 plné lžíce hladké mouky a 30 vteřin za stálého míchání smažíme.Světlá jíška recept
  • Poté přilijeme 1 litr mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 15 minut. Omáčka se musí míchat jinak se mléko připálí !!!Jednoduchá koprová omáčka recept
  • Po 15 minutách vaření přidáme 1 menší lžičku soli, 2 lžíce cukru krupice, 3 lžíce octa 8% a vše důkladně rozmícháme. Poté přidáme 200 ml smetany ke šlehání 31%, zamícháme a vaříme ještě 5 minut.
  • Nakonec vmícháme 2 lžíce nakrájeného čerstvého kopru a vaříme už jen 1 minutu.Koprová omáčka recept
  • Podáváme společně vařené brambory, vejce a koprovou omáčku.Vejce brambory koprová omáčka recept

Tipy:

Při servírování vejce ještě ozdobíme kousky kopru.

Poměr ingrediencí v receptu je pouze přibližný, protože každý má rád koprovou omáčku jinak kyselou a sladkou.

Přílohové brambory kupujeme vždy varný typ A, které se jen tak nerozvaří.

Video receptu